luni , septembrie 9 2024

5 lucruri pe care nu le știai despre schi

5 lucruri pe care nu le știai despre schi

5 lucruri pe care nu le știai despre schi

Te-ai gândit vreodată unde anume și de cine a fost inventatul schiul? Care sunt cele mai vechi schiuri descoperite și cum a ajuns schiul un sport atât de îndrăgit? În acest articol, îți vom prezenta 5 curiozități despre acest minunat sport de iarnă.

Cele mai vechi schiuri

Se zvonește că cele mai vechi schiuri au fost găsite în Rusia, în perioada anilor 6000 î.H. Acestea erau asimetrice, confecționate manual din lemn: un schi avea forma lungă și arcuită, facilitând alunecarea pe zăpadă, în timp ce al doilea schi avea o lungime mai mică permițând astfel persoanei să își creeze avânt pe zăpadă.

Schiul – mijloc de transport

Schiurile au fost concepute ca mijloc de transport de către poporul Sami din Nordul Scandinaviei. Deoarece mersul prin zăpadă mare devenea extrem de obositor, schiurile le-a asigurat poporului Sami un mod mai rapid de a se deplasa prin nămeți.

Primele schiuri moderne

Primele schiuri moderne au fost realizate de către norvegianul Sondre Norheim în anul 1850. Acesta a inventat prima legătură fixă între ghete și partea alungită. 

Începuturile sporturilor de iarnă în Transilvania

Siebenbürgische Karpaten Verein (S.K.V.) este o organizație a minorății germane din România, înființată în anul 1880 la Sibu, responsabilă de apariția primelor trasee de turism montan din România dar și de începuturile sporturilor de iarnă în Transilvania.

Primul concurs de schi din România

În anul 1909 a avut loc primul concurs de ski din România, undeva în zona Brașovului, iar în anul 1911 a avut loc prima cursă de coborâre din masivul Postăvaru.

Acestea sunt doar 5 lucruri pe care nu le știai despre schi, doar câteva aspecte de ținut minte din fascinanta evoluție a schiului în lume și pe teritoriul țării noastre. Dacă ți s-au părut interesante, împărtășește-le cu prietenii tăi 🙋

Check Also

instructor ski sau snowboard

Câte ore de instructaj ar fi necesare pentru un copil? Dar pentru un adult?

Când vine vorba de ski și snowboarding, întotdeauna vei avea câte ceva de învățat și de îmbunătățit fie la tehnica sau stilul tău. Tocmai aceasta este una din frumusețile acestor sporturi de iarnă, faptul că este un continuu proces de învățare care nu îți dă ocazia să te plictisești.