vineri , mai 24 2024

Câte ore de instructaj ar fi necesare pentru un copil? Dar pentru un adult?

instructor ski sau snowboard

instructor ski sau snowboard

Este de ajuns o oră de instructaj pentru a învăța să schiezi sau să te dai cu placa? Și mai exact, la ce ne referim când spunem “a învăța“? Când vine vorba de ski și snowboarding, întotdeauna vei avea câte ceva de învățat și de îmbunătățit fie la tehnica sau stilul tău. Tocmai aceasta este una din frumusețile acestor sporturi de iarnă, faptul că este un continuu proces de învățare care nu îți dă ocazia să te plictisești. În cazul acesta, bineînțeles că nu vom putea stabili cu exactitate ce înseamnă a învăța. Totuși ca sa avem un reper, vom considera “a învăța” momentul în care ești în stare să stăpânești virajele la coborârea pe o pârtie medie.

Cât timp necesită învățarea virajelor?

Ca să ajungi la efectuarea corectă a virajelor fără probleme, este nevoie de multă practică fie cu un instructor ski sau snowboard, fie singur. Avantajele unui instructor de ski sau snowboard se reflectă în siguranța ta pe pârtie și timpul mult mai rapid de învățare față de situația în care ai încerca să descoperi singur tehnicile corecte.

În primele cursuri ski Poiana Brasov, instructorul va împărtăși cu tine lucrurile de bază pe care considerăm că orice persoană aflată pe pârtie ar trebui să le cunoască și să le înțeleagă cât mai bine încă de la început. Acestea sunt:

  • Cum să te protejezi pe tine și pe cei din jurul tău
  • Poziția corectă
  • Tehnicile de bază pentru efectuarea virajului.

Aceste sporturi sunt deseori contraintuitive, corpul nefiind obișnuit să alunece la vale iar instinctul te poate încurca în procesul de învățare. Atât la ski, cât și la snowboarding, odată ce ești capabil să efectuezi coborârea unei pârtii în siguranță (chiar și cea mai ușoară pârtie), efectuând virajele într-o poziție corectă, putem spune că te afli în stadiul în care poți evolua singur, fără a mai fi nevoie neapărat de un instructor, ci mai degrabă de multă practică din partea ta.

Factorii care influențează procesul de învățare

Atingerea acestui stadiu diferă extrem de mult de la persoană la persoană. Din experiența instructorilor Interski, pentru unele persoane sunt de ajuns numai 2 ore de instructaj ca acestea să stăpânească virajele, însă în majoritatea cazurilor, este nevoie de mai multe ore de ski/snowboard. Un alt aspect pe care trebuie să îl punctăm este faptul că sezonul nu este foarte lung iar dacă nu ai oportunitatea să petreci atât de mult timp pe pârtie pe cât ți-ai dori, procesul tău de învățare a virajelor poate dura chiar și un sezon întreg (depinde din nou de tine și de cât de des ajungi pe pârtie).

Timpul necesar pentru a atinge acest stadiu depinde foarte mult de condiția ta fizică, de echilibru, de capacitatea de învățare și de cât de familiarizat ești cu activitățile sportive în general, dacă ai mai practicat diverse sporturi în viața ta sau ai o rutină sănătoasă de mișcare, poți influența pozitiv timpul de învățare.

Nu trebuie să te descurajezi dacă ți se pare că procesul este foarte lung și că nu da roade încă de la primele încercări. Cel mai important este să te asiguri întotdeauna că ești în siguranță, că îți protejezi corpul și pe cei din jurul tău și că îți face plăcere ceea ce faci 😊

Caută să înveți în perioadele cât mai puțin aglomerate pentru a scăpa de frica accidentării. Această teamă este de cele mai multe ori principalul impediment care prelungește procesul de învățare. După cum am spus, un instructor Interski te poate ajuta nu doar să înțelegi lucrurile de bază, dar și să evoluezi în siguranța până când te simți confortabil să cobori pârtia singur.

Chiar și în stadiul în care reușești să stăpânești virajele, încă te poți lovi de niște bariere atunci când începi să parcurgi pârtii cu o înclinație mai mare. După cum spuneam, ca să poți spune că “ai învățat să te dai”, trebuie să poți stăpâni virajele pe o pârtie medie iar acest lucru poate dura de la 2 ore până la un întreg sezon.

Copil vs. adult 

Aceste lucruri sunt general valabile atât pentru copii, cât și pentru adulți, totuși se poate observa o diferență în procesul de învățare între adulți și copii.

Vârsta 2-8 ani 

La această vârstă, chiar dacă copilul este capabil să învețe virajele pe o pârtie medie, este absolut necesar ca o persoană experimentată să îl însoțească pe parcursul învățării.

Vârsta 8-18 ani

Aceasta poate fi vârsta când se avansează cel mai ușor datorită faptului că și capacitatea de învățare este mare, dar și fizicul într-o stare mai bună, musculatura fiind mai dezvoltată, iar după ce înțelegi lucrurile de bază, alături de un instructor ski Poiana Brașov, totul poate fi o distracție cu prietenii.

Peste 18 ani 

După cele menționate mai sus, depinde foarte mult de la persoană la persoană, însă este foarte important ca mai ales după această vârstă să se țină cont de faptul că pentru a putea practica aceste sporturi în siguranță și cu plăcere este nevoie să continuăm să ne îmbunătățim poziția și tehnica. Vârsta este doar un număr, iar dacă condiția ta fizică și curajul îți sunt puncte forte, noi considerăm că poți învăța să schiezi sau să te dai cu placa.

Sezonul a început, iar instructorii Interski te așteaptă la cursuri ski Poiana Brașov ⛷️ Treci pe la centrul nostru Interski din Poiana Brașov sau programează-te online la cursuri 🏂

Check Also

Interski

Te așteptăm în Poiana Brașov alături de noul nostru partener, Hervis Sports

Distracția este în toi pe pârtiile din Poiana Brașov, iar anul acesta avem o mare surpriză pentru tine. Am început un parteneriat alături de Hervis Sports prin care aducem beneficii atrăgătoare atât clienților Hervis, cât și clienților Interski.