miercuri , iunie 19 2024

Diferențele dintre cele două sporturi de iarnă: ski și snowboarding

Ski și snowboarding

Ski și Snowboarding

Care sunt principalele diferențe dintre ski și snowboarding? În următoarele rânduri, vom povesti pe scurt despre avantajele și dezavantajele celor două sporturi de iarnă pentru a te ajuta să îți dai seama care dintre ele ți s-ar potrivi mai mult. Alegerea depinde de fiecare persoană în parte, ceea ce menționăm în acest articol nu se aplică la modul general, ci mai degrabă orientativ. Unele persoane încep mult mai ușor pe snowboard, iar altele mult mai ușor pe ski. Depinde de fiecare persoană în parte, dar după cum am spus, următoarele aspecte te vor ajuta să îți conturezi decizia într-o oarecare măsură.

Ski – avantaje și dezavantaje

Avantaje

Primele momente pe schiuri sunt puțin mai ușoare față de snowboard din două motive:

  • Pentru a frâna este de ajuns să înveți plugul care de obicei se învață în prima oră de ski, practic după puțin timp de alunecat pe pârtie, oprirea nu mai este o provocare atât de mare.
  • Urcarea cu teleskiul este mult mai ușoară ca schior (înveți mult mai ușor să urci cu teleskiul), astfel ca începător nu va trebui să îți cari mereu schiurile în spate pentru a urca pârtia atât de des ca în cazul boarderilor începători care nu se acomodează atât de ușor pe teleski.

O particularitate a schiatului este simetria, faptul că totul se întâmplă simetric, oferind astfel stabilitate mare. De regulă, un schior cu o stabilitate mare va putea ajunge astfel și la o viteză mai mare față de un boarder. 

Un alt avantaj al schiurilor, cu implicarea bețelor de ski, îl putem observa pe teren plat. Aici bețele de ski te ajută să înaintezi fără a fi nevoit să îți dai schiurile jos, fapt ce la placă nu se poate aplica. 

Dezavantaje

Principalul dezavantaj la ski este echipamentul mult mai greoi față de snowboarding – bețele de ski, ambele schiuri și clăparii care fac cea mai mare diferență. Față de snowboard unde poți petrece o zi întreagă în boots confortabil, acest lucru nu se poate aplica și în cazul clăparilor, care fiind mult mai rigizi, vor fi mult mai inconfortabili față de boots.

Un alt dezavantaj, dar care odată cu experiența și cu echipamentul de ski potrivit poate fi remediat, este adaptabilitatea la condițiile de pârtie. Dacă schiurile nu sunt adaptate condițiilor de pârtie, manevrarea lor devine mai dificilă, ca de exemplu în powder, în zăpadă foarte apoasă sau pe dâmburi. Când vine vorba de gheață pe pârtie însă, schiurile au avantajul a două puncte de contact care pot permit schiorului să rămână mai mult timp pe picioare față de un boarder.

Snowboarding – avantaje și dezavantaje

Avantaje

Marele avantaj când vine vorba de echipamentul de snowboard este în primul rând confortul oferit de boots. Sunt mult mai confortabili față de clăpari chiar și în condiții urbane și pe perioade îndelungate.

Faptul că nu ai bețe de ski și placa de snowboard este dintr-o singură bucată (și nu două schiuri) face căratul snowboardului mult mai ușor.

Un alt avantaj care depinde însă foarte mult de persoană este faptul că snowboardul este mult mai jucăuș față de schiuri. Compromițând simetria schiatului, poziția pe snowboard permite mult mai ușor practicarea săriturilor, rotațiilor și a “giumbușlucurilor”. Acest avantaj merge și mai departe prin faptul că te poți juca și distra chiar și atunci când pârtia are dâmburi, când zăpada este apoasă sau foarte mare. Bineînțeles, mulți schiori cu un echipament adecvat condițiilor de pârtie se pot bucura pe deplin de acest lucru.

Dezavantaje

Dacă la ski înveți din prima cum să frânezi în plug, astfel ai siguranța că te poți opri orice s-ar întâmpla, primele ore pe snowboard sunt puțin mai complexe când vine vorba de frânat. Pentru a frâna pe snowboard, trebuie să înveți în primul rând câteva principii de bază ale virajului. Desigur, acest lucru depinde din nou foarte mult de fiecare persoană în parte, însă din experiența instructorilor noștri de snowboard Interski, unele persoane mărturisesc că au învățat mai ușor pe snowboard decât pe schiuri. 

Un al doilea dezavantaj aici îl reprezintă urcarea pârtiei cu teleskiul. Dacă pentru un schior începător teleskiul nu reprezintă o provocare atât de mare, ca și boarder trebuie să îndeplinești câteva condiții de bază ale posturii. Din experiența noastră, cunoaștem mulți boarderi care consideră teleskiul complicat chiar și după mulți ani de snowboarding. Desigur, aici există și persoane care din primele ore pe snowboard se descurcă foarte bine pe teleski. 

Mersul pe plat este un dezavantaj când ești pe placă. Dacă schiorul se ajută fără griji de bețele de ski pentru a înainta, un boarder va fi nevoit în astfel de momente să își desprindă un picior de pe placă pentru a facilita înaintarea sau chiar să își dea placa jos din picioare dacă nu are viteză suficientă pentru a trece de partea plată a pârtiei.

Totul ține de tine. 

După cum am specificat în rândurile de mai sus, totul ține de tine când vine vorba de a alege între ski și snowboarding. Noi am subliniat strict avantajele și dezavantajele cu care se confruntă atât începătorii cât și cei avansați, fie boarderi sau schiori, în Poiana Brașov. Ambele sporturi sunt extrem de frumoase și sfatul nostru este să le încerci pe amândouă. Instructorii Interski sunt dornici să împărtășească cu tine pasiunea lor și tehnicile corecte ale schiatului și snowboardingului. Treci pe la școala ski Poiana Brașov, află mai multe despre ski și snowboarding și programează-te la cursuri ⛷️ 🏂

Check Also

Interski

Te așteptăm în Poiana Brașov alături de noul nostru partener, Hervis Sports

Distracția este în toi pe pârtiile din Poiana Brașov, iar anul acesta avem o mare surpriză pentru tine. Am început un parteneriat alături de Hervis Sports prin care aducem beneficii atrăgătoare atât clienților Hervis, cât și clienților Interski.